Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

't Is Oke, Heren.

Je hebt vast wel dat reclamespotje van LOI (Leidse Onderwijs Instituut)met Bram Moszkowicz gezien. Geniaal toch? Hij krijgt een koekje van eigen deeg! Nederland wordt steeds slimmer, mede dankzij LOI:  zelfs deze simpele boeren weten waar ze het over hebben. Er was nogal wat ophef over het artikel- nummer dat één van de boeren noemt want, zei hij nou 662 of 6162?! Het is een wereld van verschil. Wetboek 6:162 houdt het volgende in :

1. Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.
2. Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.
3. Een onrechtmatige daad kan aan de dader worden toegerekend, indien zij te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak welke krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.

Ja, leuk gekopieerd Rachelle, maar wat betekent het?! Een paar voorbeelden; Pietje stoot een schaal van Klaasje van de tafel en deze raakt beschadigd. Of, drie jongens slaan een vierde het ziekenhuis in. Of, een automobilist rijdt een voetganger aan. Dit wetboekartikel noemen we ook wel ‘onrechtmatige daad’.

Nu hebben dus ook nog artikel 662... Wat houdt dat dan in? Dit artikel gaat over arbeidsovereenkomsten; rechten van de werknemer bij overgang van een onderneming.
1. In afwijking van artikel 615 is deze afdeling ook van toepassing op de werknemer die arbeid verricht in een onderneming die in stand wordt gehouden door staat, provincie, gemeente, waterschap of enig ander publiekrechtelijk lichaam.
2. Voor de toepassing van deze afdeling wordt verstaan onder:
a. overgang: de overgang, ten gevolge van een overeenkomst, een fusie of een splitsing, van een economische eenheid die haar identiteit behoudt;
b. economische eenheid: een geheel van georganiseerde middelen, bestemd tot het ten uitvoer brengen van een al dan niet hoofdzakelijk economische activiteit.
3. Over de toepassing van deze afdeling wordt een vestiging of een onderdeel van een onderneming of vestiging beschouwd als een onderneming.


Over de vraag welke van de twee artikelen precies bedoeld worden, wordt veel gediscussieerd op internet maar veel zeggen dat 6:162 wordt gezegd. Het meest logische lijkt mij ook, 6:162.
Nog een leuke opmerking; dit spotje is een parodie op het  Achmeaspotje uit 1999 ( ‘Joyriding’). Hier zijn vader en zoon  te zien die Moszkowicz  worden aangereden door een jochie van een jaar of 16. 


Kusje van je Oscarzusje :)!

No comments:

Post a Comment