Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

Men in Skirts

Leiders gezocht - Vrouwelijke leiders

Dat vrouwen steeds meer op de werkvloer te vinden zijn, wisten wij allemaal al. Maar dat zij ook nog eens voor betere prestaties zorgen, is niet algemeen bekend! In het nieuwe programma Leiders Gezocht gaat journalist en schrijver Jeroen Smit op zoek naar de essentie van succesvol leiderschap in de eenentwintigste eeuw. In zijn eerste aflevering komt het onderwerp ‘vrouwen aan de top’ aan bod. Halla Tomasdottir en Kristen Petursdotti zijn directrices van de bank Audur Capital en zijn experts op het gebied van ‘men in skirts’ (lees: vrouwen die zich aanpassen aan het mannelijke bedrijfsleven). Zij beweren dan ook dat de kredietcrisis minder heftig zou zijn geweest als er meer vrouwen in de besturen van banken hadden gezeten. Vrouwen vullen mannen aan, houden hen in evenwicht en zorgen voor betere prestaties.

Gebrek aan diversiteit zorgt voor matig leiderschap. Om dit tegen te gaan, heb je een mix van mannen en vrouwen, maar ook verschillende leeftijden en meningen nodig.  Uit onderzoek met ratten bleek dat vrouwtjes reactiever zijn en mannetjes proactiever. Dit kun je niet aanpassen, want wat je ook doet, een man wordt nooit een vrouw en andersom ook niet.
Om nog meer vrouwen aan de top te krijgen, moet er natuurlijk wel het een en ander veranderen. Topmanagement, over het algemeen, is man-vriendelijk ingesteld. Neem bijvoorbeeld de bedrijfsuitjes naar een kroeg of een voetbalwedstrijd. Als bedrijven vrouwen willen werven, zouden ze eerder moeten gaan denken aan lunchuitjes, een bezoekje aan de golfbaan of eentenniswedstrijd.Het bedrijfsleven moet zich gaan aanpassen aan een nieuwe generatie topmanagers. 

In 2008 is er in Noorwegen een regel ingevoerd dat 40% van medewerkers van topbedrijven vrouw moet zijn, no matter what. Er waren natuurlijk een aantal mensen die hier bezwaar tegen hadden, omdat vrouwen nu gekozen werden door hun geslacht en niet op kwaliteiten (lees: positieve discriminatie). Zo willen vrouwen niet ‘aan de macht’ komen. Aan de andere kant is het wel een geforceerd vrouw-stimulerend effect en er zijn een hoop meer vrouwen aan de top!

Tot vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld voor een Japanse vrouw een dag nadat ze trouwt, ontslag te nemen. Dit is dus cultureel bepaald. In Nederland was dit vroeger ook zo, maar door de jaren heen is dit veranderd. Het biologische effect blijft dat vrouwen kinderen baren en een zwangerschapsverlof van ongeveer 3 á 4 maanden nemen. Stel dat een vrouw meerdere kinderen wilt, ligt ze een aantal jaar uit het bedrijfsleven en is het moeilijk om nog op hetzelfde niveau te presteren in vergelijking met een man. Het is dus een principe van keuzes maken: volledig voor je carriére gaan, of parttime werken en daarnaast huisvrouw zijn. Wat Noorwegen probeert te bereiken is eigenlijk onmogelijk. Ze dwingen nu vrouwen om een bepaalde positie te behalen. Willen vrouwen dit eigenlijk wel? En moeten mannen (die prima presteren) nu hun baan afstaan aan een vrouw, alleen maar omdat het een vrouw is? Wat proberen wij nou te bereiken; een perfecte 50-50 balans in het bedrijfsleven, of denken wij ook nog aan de kinderen thuis die hun ei kwijt moeten bij iemand, die begeleiding bij huiswerk nodig hebben, moeten worden opgevoed, moeten worden rond gereden naar feestjes en sportwedstrijden? Het blijft een dilemma...

Kusje van je Oscar zusje :)!


No comments:

Post a Comment