Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

Destroyed Jeans - Het ingewikkelde proces

Je hebt ze vast op dit moment aan of in je kast hangen. “Mishandelde’’ jeans zijn helemaal in, bij jongens en bij meiden. Maar heeft de koper wel enig idee hoeveel werk en energie er in is gestoken? Een kijkje in de spijkerbroekenwereld.


Jason Denham heeft een eigen bedrijf die zich bezig houdt met perfecte gaten maken voor spijkerbroeken Hij is co-eigenaar van het Nederlandse spijkberbroekmerk Blue Blood.  Een ‘perfect gat’ maken is niet zo maar gedaan. In zijn huiskamer hangen verschillende soorten spijkerstoffen uit diverse tijden. Hij heeft bijvoorbeeld een spijkerjasje van een Amisch kind hangen dat zowat uit elkaar valt. Het jasje heeft slijtage op de ‘juiste plek’ (de ellebogen) en Denham gaat dit binnenkort namaken op zijn spijkerbroeken. 

Om deze jeans te maken of eigenlijk stuk te maken, heb je 80 uur arbeidstijd nodig. Het is namelijk een intensief proces.

Als de broek in elkaar is gestikt, wordt deze verfrommeld op een plank gespijkerd en daarna gezandstraalt. Vervolgens worden met chemicaliën ‘snorharen’ aangebracht. Uiteindelijk mogen de gatenmakers aan het werk met schuurpapier en een soort tandartsboor met allerlei freeskopjes. Dit is een precies werkje!


Het laatste onderdeel is de broek acht uur in de oven op maximaal 90 graden stoppen. Door de hitte krijgt hij een veel-gedragen look.
Wat een gedoe zou je denken. Ja, maar dan heb je wel een hippe broek van €495,-!

Destroyed jeans zijn in de mode en je kunt er veel teveel voor betalen, maar het zelf doen is veel leuker!
 
Je hebt nodig:

- spijkerbroek
- schuurpapier
- scherpe nagelvijl
- handschoenen
- schaar

Hoe ga je te werk:

- pak een klein plooitje rond de kniehoogte. Maak drie knipjes die dicht onder elkaar zitten.
- met een nagelvijl ga je rustig langs de stroken, zodat de uiteinden beginnen te ravelen. Bepaal zelf hoe erg je je spijkerbroek wilt mishandelen. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak!
- na beide knieën te hebben gedaan, kun je nog met een stuk schuurpapier heen en weer strijken over de bovenbenen voor het  ‘snorharen-effect’.
- de finishing touch is natuurlijk de onderkant laten ravelen. Doe dit met een schaar.

Wie durft deze challenge aan? Laat me weten of het je is gelukt en een foto is natuurlijk helemaal super! :)

Een leuk filmpje over dit onderwerp:


Kusje van je Oscarzusje!







No comments:

Post a Comment