Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

Down with Downistie

Het televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft een nieuwe toevoeging aan de show. Vanaf vorige week is de soap Downistie te zien. Deze soap gaat over mensen met Down in het dagelijks leven, een soort van GTST maar dan ingekort. Alle acteurs hebben het syndroom van Down. Er is nogal wat commotie rondom dit fenomeen ontstaan door onder andere presentatrice Tooske Ragas, wiens broer ook Down heeft. Ze vindt het niet kunnen dat zij worden neergezet als normale mensen, terwijl ze dit niet zijn. In de serie is er sprake van onderwerpen waar mensen met Down helemaal niet mee bezig zijn. “Scènes laten spelen die mijlen ver staan van hun eigen leven, zoals kinderen krijgen en abortus, doet af aan die gelijkwaardigheid”, meldt Ragas.

In tegenstelling tot Tooske, reageert Mariska Hulscher (relatiecoach) wel positief. Ze vindt het juist goed dat er aandacht wordt geschonken aan deze groep mensen. Zolang ze kunnen acteren is er toch niets mis? Deze mensen nemen ook deel in de onze maatschappij en daar kun je niet omheen. Tooske vindt dat deze mensen spelen alsof ze ‘normaal’ zijn, terwijl je aan ze ziet dat ze Down hebben. “Zelfs al luister je alleen hoor je het al”, aldus Ragas.
Online zijn er veel polls over Downistie geplaatst en de meerderheid snapt het doel van deze soap niet. Anderen vinden het schattig of lief.

Ik denk dat veel mensen in eerste instantie denken dat Downistie schattig is bedoeld. Van ‘ah, wat leuk dat deze mensen zo hun best doen met acteren’. Dat is ook echt zo, want de acteurs van deze soap doen goed hun best en het ziet er best strak uit. Natuurlijk wordt dit niet een hit soap met miljoenen aanhangers, maar ergens wordt het wel gewaardeerd. Het schenkt aandacht aan mensen met Down. Al zou je één iemand met Down in een soap laten spelen, valt dat meteen op. In deze soap spelen er allemaal maar mensen met Down en ‘ontkom je er niet aan’.

Persoonlijk keek ik er wel van op dat De Wereld Draait Door zo’n soap in hun show plaatst. Het past niet echt en het is een rare overschakeling van actuele onderwerpen naar een fictie soap. Ik respecteer Downistie wel, omdat de makers hiermee de aandacht van de Nederlanders trekt en hen laat realiseren dat deze mensen er ook zijn en dat ze ook kunnen acteren. Aan de andere kant ben ik bang dat veel snel weg zappen of de acteurs uitlachen, hen belachelijk maken. Dat gun ik de acteurs natuurlijk niet toe! Ik hoop dat zij er dan ook op zijn voorbereid op negatief commentaar. Ook ben ik bang dat de acteurs niet volledig snappen waarom er veel mensen zijn commentaar leveren.

De commotie rondom Downistie is logisch en voorspelbaar, maar misschien is het beter als we het waarderen en de acteurs met Down aanmoedigen omdat zij zo stoer zijn om dit voor een groot publiek te doen. Nederlands zijn soms echt te kritisch…

Kusje van je Oscar zusje J




No comments:

Post a Comment