Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

EHEC

Het lijkt wel alsof de bacterie EHEC op elke soort groente zit… Het is dan ook de oorzaak van zo’n dertig doden en zo’n drieduizend besmette mensen. Sommigen aten in een Duits restaurant, anderen kochten gewoon simpelweg groente, zoals komkommer.

In de afgelopen maand is het virus opeens opgedoken. Mensen hadden bepaalde soort klachten, waaronder bloedarmoede, nierproblemen en diarree. Het aantal besmetten liep al gauw op… Het bleef gelukkig nog allemaal binnen Duitsland, totdat donderdag bleek dat ook komkommers uit Spanje, die vervoert werden naar Duitsland, een besmettingsbron zijn. Naast deze bron zijn er nog meer, maar ze zijn nog lang niet allemaal onderschept.

Rusland heeft uit bescherming voor haar burgers een stop gezet op een aanvoer van Duitse groenten. Omdat Rusland zo enorm groot is, kost het de EU klauwen vol geld als zij de grenzen sluiten voor ons. Na overleg tussen de EU en Rusland kwamen ze tot een afspraak om de aanvoer weer door te laten gaan.  

Supermarkten en telers lopen miljoenen euro’s mis per week door deze epidemie. Dit komt natuurlijk omdat niemand komkommer, taugé, tomaat of bladsla in huis durft te halen. De supermarkten weten niet hoe ze deze groenten kunnen verkopen. Veel kiezen er voor om alles in de aanbieding te gooien of naar de voedselbank te brengen. Afgelopen week kregen zij een overschot aan groenten binnen – zoveel is het nog nooit geweest. Bij de voedselbank in Amersfoort kwamen er 4 pallets met duizenden pakketten Hollandse rauwkost binnen.

"Vorige week hebben we dertig pallets met tomaten binnengekregen," volgens Ton Hillemans, verantwoordelijk voor de voedselwerving bij de landelijke Voedselbank. "In één pallet zitten zo'n 400 stronkjes met zes tomaten eraan. Dat zijn in totaal ruim 70.000 tomaten. Niemand die ze wil, maar de minderbedeelden zijn er heel blij mee."

Bij ons thuis komt er al weken geen rauwkost meer binnen. Alles wordt gekookt, of anders niet gegeten. Tsja, je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen als je het risico van ziek worden wilt ontlopen. Het is trouwens best lachwekkend als je een supermarktkrantje openslaat en ziet dat de komkommers of tomaten zo’n 50% zijn afgeprijsd. Misschien is dit wel het perfect moment om de raarste snacks van komkommer, tomaat, sla en taugé te maken. Wat dachten jullie van gefrituurde komkommer? Klinkt prima! Laten we massaal overstappen op deze gefrituurde groenten in plaats van frikandellen en dergelijke. Lekker gezond, en we helpen de supermarkten meteen even een handje. 

Blijkt een groentenepidemie nog niet eens zo nadelig te zijn…

Kusje van je Oscar zusje J


No comments:

Post a Comment