Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

Alertheid zorgt voor betere prestaties

Alertheid zorgt voor betere prestaties

We hebben allemaal wel eens van die dagen. Dagen dat je gewoon echt niet je bed uit kunt komen, je je ogen niet meer kunt openhouden, je wekker je in de steek laat, je vriend of vriendin weer eens wat te zeuren heeft, you name it! Hoe kan school je verplichten om zulke lange dagen te maken als je er nu echt niet mee kan dealen? Hier een paar tips om beter in slaap te kunnen komen,(goed) wakker te zijn en alert te blijven!
In slaap komen
Sluit je computer niet later dan 22:00 uur af. Ik merk bij mezelf dat ik door blijf kletsen of nog een keer mijn Facebook of Hyves pagina check als ik dit niet doe. Zeg gedag tegen iedereen rond deze tijd, zodat je nog eventjes een moment hebt voor jezelf om iets te lezen of tv te kijken. Uit onderzoeken blijkt dat een halfuurtje à uurtje goed is om tot rust te komen voor het slapen gaan.

Het opstaan
Kies een irritant geluid uit als wekker en zet deze ver van je vandaan.
Hierdoor dwing  je jezelf om uit bed te komen en moet je wel in actie komen om die wekker uit te zetten. Je bent nu inmiddels al naar je wekker toe gerend dus nog even blijven liggen zit er voor jou niet meer in!

Ontbijt
Ontbijten is zeker het allerbelangrijkste eetmomentvan de dag. Je moet gewoon ontbijten om normaal de dag door te komen. Je hebt al ongeveer acht uur lang niets gegeten, dus een stevig ontbijt is voor je lichaam dan wel weer nodig. Door tarwe- of zuivel producten te eten maak je meteen een goede start. Dankzij jouw ontbijt,  zijn de rest van de maaltijden door de dag heen geleidelijk verdeeld. Eet zo goed mogelijk tijdens je ontbijt, lunch en avondeten, zodat je minder tussendoor snackt.
Thee bevat theïne, een oppepper. Vier mokken (zwarte) thee per dag moet je wakker houden! Koffie is natuurlijk ook een optie, maar op de lege maag niet want dan treedt er verzuring op.
Je hoort wel eens iemand zeggen dat energiedrankjes tien keer zo ‘energievol’ zijn als koffie. Dat blijkt helemaal niet waar te zijn! Koffie en energiedrankjes bevatten net zo veel cafeïne alleen heeft dat energiedrankje veel meer suiker.
Mijn persoonlijke oppepper is koffie. Ik vind het daarom erg jammer dat wij geen koffie-automaten op school hebben staan. En dan gaat de koekverkoop dit jaar ook nog eens dicht! Beste leiding, waarom hebben wij geen koffie-, thee- en chocomel- automaten op school?!


Kusje van je Oscarzusje!  : )

No comments:

Post a Comment