Even voorstellen!

Tijdens 4VWO schreef ik columns voor de schoolwebsite van de Oscar Romero.

Wednesday, November 27, 2013

Het is weer zo ver - examens

Het nieuws gaat er grotendeels over. Flesjes water en blikjes Energy, stukjes eierkoek(?) en boterhammen, drop en appelsap. Bezette gymzalen, gestresste koppies, afgezette hallen en surveillerende leraren.  Vmbo-, havo- en vwo-leerlingen gingen met goede moed de gymzaal in op maandag de 16e en hoopte op hun eerste voldoende. Het is weer zover; de examens!
Van de week zag ik deze tweet staan:

Niet zo klagen, jongens.. toen wij examen deden was er nog geen LAKS, wij slaagden gewoon, ook met slechte vragen en bouwherrie. #eindexamen

“Ik heb een hekel aan die oudere mensen die doen alsof zij het veel zwaarder hadden.” 

Ja, die heb ik al gehoord. Maar deze Twitteraar heeft gelijk; die examenleerlingen zeuren over hoe moeilijk de toets wel niet was en gaan dan vervolgens overal (Hyves, Facebook, Twitter) zeggen dat iedereen moet gaan klagen zodat de normering soepeler wordt. De meest vage redenen (bijv. ‘toets moeilijker dan vorig jaar’ of ‘Duits is saai’) worden genoemd om maar enige invloed te hebben op de cijfers, als de klachten dan überhaupt serieus worden genomen.  Op de eerste examendag waren er al ruim 5000 klachten ingediend.
Ook aan de kant van het CITO wordt er raar gedaan. Ze hebben nu al veel meer fouten gemaakt dan normaal. Uitgelekte toetsen door verkeerde bijlagen en spelfouten in het examen Nederlands, bijvoorbeeld. Het zou je spontaan zenuwachtiger maken!
Gebeurtenissen zoals de stroom die uitvalt tijdens een computerexamen, of een brandje bij de broodjesverkoop zijn dan helaas gewoon pure pech.

Wat super geregeld weer allemaal tijdens de meest belangrijke twee weken van een scholier! Jongens, nog even volhouden. Na vier, vijf of zes jaar op de middelbare school gezeten te hebben mag je volgende week al met vakantie. Twee maanden vakantie is ook niet niets, terwijl andere jaarlagen nog een aantal weken moeten doorbrengen in die snikhete lokalen. Jullie harde werk is niet voor niets geweest!


Succeskusje van je Oscar zusje J

No comments:

Post a Comment